Melisa doet verslag van de Dag van de Verpleging 2017

Donderdagochtend 11 mei 2017. Dag van de verpleging met als thema ‘Back to basic, terug naar de inhoud’. Deze dag is altijd weer een leuk en gezellig weerzien met collega’s in de medische tak van onze organisatie, werkzaam bij andere krijgsmacht onderdelen.

Kijkend naar het algehele programma heeft de organisatie goed zijn best gedaan om er een mooie invulling aan te geven. De ochtend was vooral informatief en functioneel inhoudelijk met name bestemd voor de Algemeen Militair Verpleegkundige (AMV). Van de totstandkoming van het huidige Handboek medische protocollen AMV tot aan een informatieve presentatie over het kwaliteitsregister. Ook werd op een zeer grappige en interactieve wijze een klinische les gegeven over ‘klinisch redeneren’ met daarbij een casuïstiek.

Na de lunch werd het programma vervolgd met twee zeer indrukwekkende verhalen over de aanslagen op vliegveld Zaventem België. Het eerste verhaal werd verteld door luitenant Poriau. Toentertijd als pelotonscommandant van de beveiligingseenheid te Zaventem, was hij met zijn peloton aanwezig op het moment van de aanslagen. Iedereen in de zaal werd volledig meegenomen in zijn verhaal, geïllustreerd met veel beeldmateriaal, maar wat nog het meeste indruk heeft gemaakt is de manier waarop het verteld werd. Daar in de zaal stond stevig met beide benen op de grond een groepscommandant en leidinggevende die zijn verhaal vertelde. Door de manier waarop hij dit deed was het voor de aanwezigen in de zaal duidelijk voelbaar, alsof hij het moment opnieuw beleefde en de aanwezigen in de zaal beleefden het met hem mee alsof ze samen met hem over de schouder meekeken en zijn emotie konden voelen in al zijn kwetsbaarheid. De luitenant nam ons daadwerkelijk mee terug naar het moment van de aanslag en de beslismomenten die hij heeft moeten doorlopen. Zijn verhaal werd daarna ondersteund door de volgende spreker, die zich vooral gericht heeft op de inzet van het Militair Hospitaal gedurende de aanslag. Beide verhalen waren onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben een diepe indruk bij de aanwezigen in de zaal achter gelaten. Je kon een speld horen vallen en naderhand werd hun verhaal beloond met een luid applaus van diep respect.

Vervolgens had Kapitein Nieuwenhuijse een zeer enthousiast verhaal over het calamiteitenhospitaal. Meegenomen in haar enthousiasme geeft het een goed gevoel dat wij hier in Nederland zo’n goed georganiseerde opvangmogelijkheid hebben voor grotere calamiteiten en hulp kunnen bieden in nationaal en internationaal belang. Des te belangrijker is het dat wij binnen onze organisatie daarin getraind blijven was vooral de boodschap van de kapitein.
De dag werd afgesloten met een korte toelichting over de MGGZ. Het was jammer dat de dag werd afgesloten met dit onderwerp. Zeker na de indrukwekkende verhalen waarmee het middagprogramma werd gestart. Het advies wat ik hierin wil meegeven voor een volgende keer is om zo’n presentatie eerder op de dag te plannen in plaats van de dag hiermee af te sluiten.

Conclusie over deze editie van de ‘Dag van de verpleging’ : Zeer geslaagd, leerzaam en indrukwekkend. Ik kijk nu alweer uit naar de volgende editie van ‘Dag van de verpleging’ aldus Melisa Soerowidjojo.

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *