Militaire ambulanceservice nu ook buiten Defensiepoort

Een ambulance van Vliegbasis Gilze-Rijen is vanmorgen uitgerukt voor een onwel geworden vrouw in het winkelcentrum van Rijen. Een bijzondere actie, want het was tot eergisteren niet gebruikelijk deze vorm van militaire hulpverlening in te zetten voor burgers.

Het Regionaal Ambulance Vervoer (RAV) dient echter binnen 15 minuten bij een patiënt te zijn. Als het civiele personeel inschat niet binnen deze wettelijk vastgestelde aanrijtijd ter plaatste te zijn, roept het de militaire collega’s te hulp. Dit is vastgelegd in een convenant dat sinds deze week tot 1 februari 2013 van kracht is. In het document is overeengekomen dat ambulances van Defensie de RAV gaan assisteren bij spoedritten in Rijen.

Eerste civiele klant

Meteen nadat het convenant van kracht was, is een ambulance van de vliegbasis 25 juli ingezet voor de eerste ‘civiele klant’. De militaire medische hulp bestond uit de zogenoemde First Responder taak. Dat wil zeggen dat er eerste hulp is toegepast, onderzoek is gedaan en het eerste vraaggesprek (anamnesegesprek) met de patiënt is gevoerd. Na enkele minuten arriveerde de civiele hulpdienst die de patiënt overnam.
De gemeente Gilze en Rijen neemt de kosten van de extra inzet door Defensie voor haar rekening.