Krans voor Rosa Vecht in Ieper

016_4906_01 00_56_23_19 Still007

Jullie voorzitter heeft op 24 januari in het Belgische Ieper een krans gelegd ter gelegenheid van de 100e sterfdag van verpleegster Rosa Vecht. Dat deed Ravensburg samen met oud-burgemeester Job Cohen op uitnodiging van Nannie Wiegman, directeur van het Florence Nightingale Instituut. In Ieper herdachten zij tijdens de Last Post Ceremonie Rosa Vecht en alle andere Nederlandse verpleegkundigen die in oorlogen omkwamen.

De Last Post Ceremonie wordt sinds 1928 elke avond in Ieper uitgevoerd ter nagedachtenis van de gevallenen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 24 januari stond de herdenking van Rosa Vecht centraal. Zij was een verpleegkundige met Joodse roots, afkomstig uit Elburg. In 1907 haalde zij haar verpleegstersdiploma in Rotterdam. Daarna werkte ze in ziekenhuizen in Amsterdam en Rotterdam. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Hoewel Nederland neutraal bleef, vertrok Rosa Vecht naar het front in België. Daar verpleegde ze gewonde soldaten. Op 23 januari 1915 werd Vecht getroffen door een Duitse granaat en raakte ze zwaar gewond. Een dag later, op 24 januari, overleed ze aan haar verwondingen.

Rick Ravensburg mocht als hoogste militair in rang tijdens de ceremonie het gedicht voorlezen dat iedere avond door een militair of oud-strijder wordt voorgedragen:

They shall grow not old as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.

website: Florence Nightingale instituut

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *