(Foto) impressie Dag van de Verpleging 2011

Op 12 mei jongsleden vond het 6de symposium in het kader van de Dag van de Verpleging plaats in de Lt. Kol. Tonnetkazerne in ’t Harde. Meer dan 200 collega’s hadden zich ingeschreven en werden welkom geheten door de nieuwe voorzitter van de beroepsvereniging Rick Ravensburg. Na de introductie van de dagvoorzitter Kap. Roy Prins kon het plenaire ochtendprogramma beginnen.

Kolonel Ton Bek gaf onze beroepsgroep de primeur door middels van een presentatie een indruk te geven van de nieuwe organisatie van de militaire gezondheidszorgsysteem. Vele diensten zullen worden gebundeld en worden ondergebracht in een role 1, role 2 of een ondersteunend zorgbedrijf. Ook werd er ingegaan op de veranderingen voor de verpleegkundige beroepsgroep.

SM Kees Kok gaf op een zeer enthousiast manier een kijkje in de vele vormen van aeromedevac en de rol van de militaire verpleegkundige daarin. SM Irma Taekema gaf daarna op indrukwekkend wijze haar ervaringen weer welke zij had opgedaan tijdens haar uitzending als AMV in Afghanistan.

Na een pauze waar onder ander van een heerlijk broodje kroket kon worden genoten ving het middagprogramma. Het middagprogramma bestond uit 3 periodes waarin 4 workshops werden gegeven, via een roulatie systeem konden de deelnemers zo hun kennis van de diverse onderwerpen verdiepen.

In de workshop toekomst van de AMV konder de aanwezigen vragen stellen aan Kolonel Blom (BGGZ), SM Rick Ravensburg (V&VN MV en V) en Kap. Peter van Gastel (DMG). In een ,van tijd tot tijd, zeer levendige discussie werd er voornamelijk gesproken over de effecten van de herinrichting van de Geneeskundige zorg binnen de krijgsmacht. Ook werd benadrukt dat er, met name, een cultuurverandering noodzakelijk is om het een succes te maken. Voor de meest bezoekers werd deze workshop een “eye opener” v.w.b. de aanstaande veranderingen in ons vakgebied.

In de workshop Intuberen door de onervaren hulpverlener gaf LTZAR 2 OC Wojciechowicz uitleg over zijn wetenschappelijke studie naar de schadelijk effecten van endotracheale intubering door een militair zorgvelener welke deze vaardigheid niet voldoende kan bijhouden. Ook werden er alternatieven besproken welke de kwaliteit van zorg zouden kunnen verbeteren.

In de workshop Stressherkenning en preventie werd er door een collega van MGGZ uitgebreid ingegaan om de signalen en de gevolgen van stress. Deze zeer goed bezochte workshop werd positief ontvangen door de deelnemers.

Door Lt Kol Roodenburg werd tijdens de workshop BATLS UK, wat komt de AMV tegen aan de hand van ervaringen van de aanwezigen ingegaan op de protocollen welke zullen worden ingevoerd voor de AMV op basis van de BATLS UK.

De dag werd afgesloten door een plenaire eindpresentatie met een blik op de toekomst / samenvatting van de dag door KAP Peter van Gastel.

Gedurende deze dag was er voldoende stof opgedaan op na te denken over de “nabije” toekomst, geheel in de lijn met het thema “Don’t stop thinking about tommorrow” …