Onderwijs Commisie

Aanleiding:
Naar aanleiding van het kwaliteitsregister en de daaruit voortkomende verplichtingen komen er een aantal deelopdrachten voor de verschillende commissies. Een van die commissies is de Onderwijscommissie militaire zorg. De samenstelling, taken en doelstelling zal ik in dit stuk nader toelichten.

Op 1 januari 2010 heeft de beroepsvereniging V&VN afdeling Militaire verpleegkunde en verzorging (MV&V) binnen het kwaliteitsregister V&V haar eigen deskundigheidsgebied “Militaire zorg” geopend.
Hiermee heeft de beroepsvereniging ook de verantwoordelijkheid genomen om de eisen, bijbehorende bij het deskundigheidsgebied “Militaire zorg” te formuleren.
Om de voortgang van deze deskundigheid te borgen, is het noodzakelijk om zowel de verpleegkundige als de werkgever te adviseren over de noodzakelijke bij- en nascholingen.

Op 10 mei 2010 is er een overeenkomst getekend door het Ministerie van Defensie en de V&VN. Door deze overeenkomst, de combinatie lidmaatschap V&VN en inschrijving in het kwaliteitsregister V&V, worden Algemeen Militair Verpleegkundigen werkzaam bij Defensie in de gelegenheid gesteld zich in te schrijven in het kwaliteitsregister V&V en het deskundigheidsgebied Militaire zorg.

Reden voor het bestuur V&VN afdeling MV&V om in samenwerking met de DMG een commissie in te stellen welke adviseert en ondersteunt bij het bepalen van de deskundigheidseisen, het bevorderen van de deskundigheid en het registreren van de behaalde deskundigheid.

Taken Onderwijscommissie Militaire Zorg:

1. Adviseren van het bestuur van V&VN m.b.t. het inrichten en actueel houden van het deskundigheidsgebied “Militaire zorg”.
2. Adviseren van het bestuur V&VN MV&V m.b.t. het actueel houden van het registratie- en herregistratieplan voor het deskundigheidsgebied “Militaire zorg”.
3. Adviseren van het bestuur V&VN MV&V m.b.t. de geselecteerde scholing voor het deskundigheidsgebied “Militaire zorg”.
4. Het jaarlijks leveren van een jaarplan en jaarverslag aan het bestuur V&VN MV&V, waarin de planning en controle cyclus van werkzaamheden op het gebied van deskundigheidsbevordering en registratie is opgenomen.
5. Eenmaal per halfjaar aan Ministerie van Defensie een overzicht verstrekken m.b.t. het scholingsaanbod voor het deskundigheidsgebied “Militaire zorg” en het aantal ingeschreven verpleegkundigen in het deskundigheidsgebied “Militaire zorg”. Indien van toepassing een voorstel tot aanpassing van de toelatingseisen te doen.

Deelnemers in deze Onderwijscommissie Militaire Zorg zijn:
1. Voorzitter: Afgevaardigde van de afdeling V&VN MV en V
2. Afgevaardigde van het bestuur van de afdeling V&VN MV en V
3. Vertegenwoordiger namens DMG
4. Vertegenwoordiger namens CDC
5. Vertegenwoordiger namens CZSK
6. Vertegenwoordiger namens CLAS tevens secretaris
7. Vertegenwoordiger namens CLSK

De vertegenwoordigers van de 4 sectoren door zijn/haar instelling gemandateerd zijn om beslissingen te nemen aangaande de adviezen welke gegeven worden.

In het bestaande kwaliteitsregister kunnen verschillende aanbieders van scholing ingeschreven staan. Deze worden door de V&V geaccrediteerd (art. 9 en 14) met een geldigheidsduur van 3 jaar.
Indien de Onderwijscommissie Militaire Zorg van mening is dat dit scholingsaanbod van meerwaarde is voor de AMV, zal ze aan het bestuur van V&VN MV&V het advies aanbieden deze scholing in het deskundigheidsgebied militaire zorg op te nemen. In het begin zal het gaan om reeds ingeschreven en bestaande organisaties. Het is uiteraard ook mogelijk om nieuwe aanbieders, en daarmee hun aanbod, van deskundigheidsbevorderende activiteiten, zich te laten accrediteren door het KR V&V.

Bijvoorbeeld:

U bent geregistreerd docent/verpleegkundige aangesloten bij de vereniging ALS BLS en bent bevoegd via deze vereniging om les te geven en te toetsen.
U wilt u eigen eenheid les gaan geven in ALS BLS en toetsen conform de vigerende regelgeving.
U kunt dan kijken op de site van de V&V en een accreditatie aanvragen. (In het kwaliteitsregister staan de stappen en eisen waaraan te voldoen voordat een accreditatie wordt afgegeven)
Alle te accrediteren aanbieders van deskundigheidbevorderende activiteiten moeten voldoen aan de criteria welke staan vermeld onder art. 3 van het kwaliteitsregister V&V.

U wilt een congres gaan bijwonen over brandwonden welke door derden is geaccrediteerd maar nog niet door de V&V.
U kunt de organisatie vragen zich te melden bij de V&V en zich te laten accrediteren conform art. 3.2 van het kwaliteitsregister V&V.

Waarom is dit alles voor u van belang?
Uw werkgever (het ministerie van Defensie) vindt het belangrijk dat u kwalitatief goede zorg levert. Daarom wordt u in de gelegenheid gesteld om zich in te schrijven in het kwaliteitsregister V&V. Inmiddels hebben vele zorginstellingen deze stap ook reeds gezet en veelal wordt er bij sollicitatie ook gevraagd of u staat ingeschreven in het KR V&V. Inschrijving is op dit moment nog niet verplicht maar gaat dat zeer binnenkort wel worden als de DMG aanwijzing (051) waarin dit beschreven staat van kracht wordt. Om registratie in het KR bij te houden dient u te voldoen aan de gestelde eisen. Deze eisen zijn terug te vinden op de site van V&VN reglement Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden.
Uiteraard dient u ook als verpleegkundige geregistreerd te staan in het BIG register en te voldoen aan de herregistratie eis.

Voorzitter Onderwijscommissie Militaire Zorg
Maj stafofficier verpleegkundige Hans v/d Ven